Statul are nevoie de bani mai mult ca niciodată, dar şi activele sunt mai greu de valorificat decât oricând. Însă decizia de a privatiza rapid participaţiile rămase ar putea fi luată sub presiunea lipsei de finanţare publică şi a Fondului Monetar Internaţiional. Caz în care Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, instituţia care se ocupă de recuperarea creanţelor şi de vânzarea acţiunilor statului, va primi un rol „crucial" în strategia anticriză, spune Daniel Florea, vicepreşedinte AVAS.
Care este strategia AVAS, să vândă acum, la preţ mic, sau să aştepte până când pieţele îşi vor reveni?
De la caz la caz. Unele societăţi merg bine şi în criză şi dacă interesează pe cineva să cumpere, normal că vindem. Însă majoritatea merg mai rău. În principiu, companiile cu cu capital majoritar privat nu sunt prea interesate să cumpere pachetul minoritar de la stat, decât dacă un pachet mai mare îi ajută să ia nişte decizii.
În condiţiile date, când şi cum estimaţi că se va finaliza privatizarea în România?
AVAS s-a înfiinţat ca să se desfiinţeze cât mai repede, după privatizarea companiilor de stat. Acest lucru trebuie să se întâmple odată şi odată. Pe de altă parte, reprezentanţii FMI au spus că AVAS are un rol crucial în dezvoltarea viitoare a României. Asta ar putea însemna că, având foarte mulţi specialişti în privatizare, susţine punctul nostru de vedere ca privatizarea să se facă într-un singur loc, la AVAS. Este ideea pe care au indus-o ei la vizita pe care au făcut-o aici şi acum aşteptăm concluziile lor. AVAS ar putea să fie societatea care să facă administrarea şi privatizarea tuturor societăţilor cu capital majoritar de stat, care acum sunt împrăştiate pe la diverse ministere. Aici e necesară o decizie politică, care se va lua în cadrul restructurării autorităţilor guvernamentale.
Aşa-numitul SIF 6, fondul de investiţii car