Chişinăul speră să mărească exporturile pe piaţa europeană. Sursa: Reuters
Moscova ar putea interzice mâine toate importurile de vin moldovenesc, dacă oficialii de la Chişinău nu vor produce garanţii privind calitatea produsului, a spus şeful serviciului federal pentru protecţia consumatorului, Ghenadi Onişcenko, citat ieri de cotidianul "Kommersant".
Avertismentul oficialului rus vine chiar după ce premierul moldovean Vlad Filat a primit, de la Bruxelles, promisiunea că UE va mări importurile de vin din Republica Moldova. Rusia, care susţine că vinul importat conţine substanţe toxice, inclusiv pesticide, a blocat în ultimele săptămâni mai multe transporturi ale producătorilor moldoveni.
Măsura a fost interpretată de unii politicieni şi comentatori de la Chişinău ca o acţiune politică, menită să pedepsească Moldova pentru orientarea sa către Occident şi pentru decretul preşedintelui Mihai Ghimpu, care instituia o Zi a Ocupaţiei Sovietice. Ministrul moldovean al economiei, Valeriu Lazăr, a admis însă, potrivit postului Radio Europa Liberă, că unele probleme ar exista şi a promis că exporturile vor respecta standardele cerute.
În vreme ce Moscova ar putea opri importurile de vin moldovenesc, produsul pare să-şi găsească mai multă căutare pe piaţa UE. Premierul Filat, care s-a întâlnit pe 27 iulie cu oficiali de la Bruxelles, a anunţat că UE ar putea dubla cota de vin importat din Moldova, de la 120.000 la 240.000 de hectolitri.
Aproximativ 14% din exporturile de vin moldovenesc ajung pe piaţa europeană, în prezent, principalii importatori fiind Polonia, România şi Germania. Piaţa UE nu o poate înlocui însă, deocamdată, pe cea rusească.
Preşedintele comisiei pentru agricultură şi industrie alimentară din parlamentul moldovean, Dumitru Todoroglo, a anunţat că o eventuală interdicţie de export spre Rusia ar