Aditivii si colorantii din alimente, dar si cantitatile mari de zahar si de sare, trebuie sa fie o preocupare pentru orice mamica. Mai ales acum, cand tot mai multe studii stiintifice incep sa faca legatura intre aditivi si hiperactivitatea la copii.
Problema este intr-adevar controversata, arata specialistii, care inca nu s-au pus de acord in privinta efectelor aditivilor. Daca unele studii arata ca hiperactivitatea si deficitul de atentie pot fi asociate cu alimentele ce contin aditivi sau coloranti, nu se poate spune ca s-a dovedit inca o relatie cauza-efect, arata MSN Health.
Un studiu din 2007 al Foods Standars Agency din Marea Britanie a pus gaz pe foc in cazul acestei dezbateri. Oamenii de stiinta au testat 300 de copii cu varste intre 3 si 9 ani, iar rezultatele au aratat ca cei mici au diverse grade de hiperactivitate dupa ce consumul de bauturi din fructe cu aditivi sau coloranti.
Era vorba despre benzoat de sodiu, colorant galben (E110), carmoisine (E122), tartrazina, galben de chinolina (E104), ponceau 4 si rosu allura (E129). Insa nu s-a putut constata exact care dintre aditivi le-a dat copiilor starea de hiperactivitate, pentru ca toti au primit aceeasi bautura, care continea un mix de astfel de substante.
Agentia a avertizat parintii sa monitorizeze activitatea copiilor si sa noteze daca observa schimbari in comportamentul lor, atunci cand li se dau alimente cu aditivi, urmand sa sa elimine din alimentatia copiilor, pe viitor, aceste alimente. Cu toate acestea, administratia privind alimentele si medicamentele din Statele Unite nu a emis o astfel de avertizare.
Insa un experiment privind alimentatia si comportamentul copiilor realizat in Wisconsin, ne arata cat de mult conteaza alimentatia copilului in dezvoltarea sa.
Dupa ce, in loc de bauturi acidulate, covrigei si dulciuri, in u