Asociaţia Comunelor din România a lansat, cu ocazia întrunirii care a avut loc miercuri, în staţiunea Jupiter, proiectul european „Comuna, promotor al dezvoltării spiritului antreprenorial în mediul rural".
Prezentă la eveniment, primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju, preşedinte al Filialei ACoR Constanţa, a subliniat importanţa acestui proiect pentru mediul rural: „Mi se pare foarte important faptul că Uniunea Europeană investeşte în resursele umane, în sprijinul administraţiei publice locale, calificând cu bani europeni personal din rândul comunelor care să contribuie la realizarea şi implementarea de proiecte".
Proiectul, ce urmează să fie finanţat prin Programul Operaţional pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, prevede dezvoltarea unui sistem naţional, unitar, integrat şi funcţional de formare profesională continuă pentru managerii, angajaţii şi şomerii din mediul rural. Concret, iniţiativa îşi propune transmiterea de competenţe practice privind dezvoltarea competenţelor antreprenoriale şi managementul de proiect la nivelul comunelor, prin dezvoltarea unor programe de formare profesională.
Reţea de instruire în mediul rural
Cu fondurile europene accesate prin acest program se va crea o reţea naţională de 42 de mentori-formatori (unul din fiecare judeţ), angajaţi sau manageri din mediul rural, care vor avea ca sarcină promovarea oportunităţilor antreprenoriale şi suport comunitar. De asemenea, se vor crea şapte reţele regionale, compuse din 105 persoane, pentru promovarea de iniţiative antreprenoriale în mediul rural. La rândul lor, aceşti 42 de mentori-formatori vor instrui şi vor certifica 300 de persoane din mediul rural în ceea ce priveşte competenţele de întreprinzător. Vor mai fi instruite de către mentorii-formatori încă 84 de persoane, în managementul de proiect.
ACoR a lansat şi o bază de date cu persoanele interesa