România speră să adere la spaţiul de liberă circulaţie în martie 2011. Mai sunt însă multe de făcut. Sursa: Reuters
Visul românilor de a putea circula liber, de la anul, în celelalte state membre ale spaţiului Schengen, fără a mai fi nevoiţi să stea la cozi prin vămile din vestul ţării, s-ar putea nărui. Asta deoarece aderarea României la spaţiul Schengen, programată oficial pentru martie 2011, ridică mari semne de întrebare.
Infrastructura Sistemului Naţional Informatic Schengen (N.SIS) este realizată doar 65%, în condiţiile în care ar trebui să fie gata la sfârşitul lunii octombrie, căci vizita finală de evaluare a ţării noastre este programată pentru perioada noiembrie-decembrie 2010.
Până atunci, România trebuie, pe lângă finalizarea infrastructurii, să implementeze aplicaţiile informatice şi baza de date şi să operaţionalizeze Biroul SIRENE (Supplimentary Information Requested at the National Entries), ce reprezintă, practic, interfaţa umană a N.SIS. Mai mult, aeroporturile româneşti sunt, de asemenea, în plin proces de modernizare, pentru a putea face faţă cerinţelor Schengen.
În pofida cifrelor nu tocmai optimiste, şeful Departamentului Schengen din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), chestorul-şef Marian Tutilescu, şi directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), general-locotenent Marcel Opriş, sunt convinşi că România va adera la data stabilită.
Rezerve privind aderarea României la zona Schengen a exprimat şi un reprezentant al guvernului francez, care a acuzat infracţiunile comise de romii de cetăţenie română. Ambasada Franţei la Bucureşti asigură totuşi că Parisul nu vizează un astfel de scenariu.
RISCURI
Infrastructura informatică nu e gata
Cristian Vasilcoiu
Aderarea României la spaţiul Schengen, programată pentru mar