Mai multe investiţii în parcuri eoliene sunt blocate administrativ în Dobrogea, existând pericolul ca România să fie amendată de Comisia Europeană din 2011 dacă nu-şi atinge ţintele de energie verde, ca urmare a acestor blocaje. "România are o obligaţie legată de atingerea ţintelor de energie regenerabilă şi eu voi susţine orice proiect, indiferent de cine este dezvoltat în România, în vederea atingerii acestor ţinte", a declarat ieri Adriean Videanu, ministrul Economiei.
Declaraţia lui Videanu vine în contextul în care presa a relatat că Videanu a intervenit în cazul proiectului de la Cogealac luând partea CEZ, companie care dezvoltă cea mai mare fermă eoliană terestră din Europa, investiţie de 1,1 miliarde de euro. În scrisoare Videanu saluta investiţia Continental Wind Partners şi îl ruga pe primarul Cati Hristu să sprijine investiţia. În aceeaşi zonă, o altă companie vrea să dezvolte un parc eolian, Eolica Dobrogea, iar aceasta este partener al unui alt mare grup energetic mondial, Iberdrola. Compania spaniolă vrea să dezvolte în România 1.500 MW numai în proiecte eoliene. Videanu a precizat ieri că a acţionat în "interes naţional".
El a adăugat că a avut şapte întâlniri cu părţile implicate, încercând să medieze conflictul. Primarul Cati Hristu a fost arestat preventiv miercuri, pentru 29 de zile, împreună cu alţi cinci localnici, iar ieri a fost suspendat din funcţie. Înainte de 2007, când a început mirajul energiei verzi, miza în zonă erau oile, localnicii din Cogealac deţinând aproximativ 35.000 de oi. Hristu a sesizat că CEZ are o autorizaţie de construire, emisă la 26 februarie 2008, care-i permitea să înceapă lucrările pe teritoriul administrativ al comunei Fântânele, dar şi-a extins lucrările şi pe teritoriul Cogealac. Pe o suprafaţă de 16 hectare a construit o staţie de transformare cu liniile aferente, iar aceasta reprezintă miza.