Cura de sănătate planificată pentru sezonul estival costă diferit în cele mai mari oraşe din regiunea de vest. Cumpărătorii care nu sunt atenţi la mirosul şi aspectul produselor pot fi înşelaţi de mărfurile „de plastic” din import.
Cum profită din plin ungurii şi sârbii de pe urma crizei şi creşterii TVA din România
Zilele toride de vară se încheie în fiecare familie cu o salată bogată din roşii proaspete, castraveţi aromaţi, ardei colorat, ceapă proaspătă, poate câteva fire de usturoiu, o „ploaie de pătrunjel”. Un pepene verde scos de la frigider este mai răcoritor decât un duş. Pieţele agroalimentare abundă în bunătăţuri de sezon pentru care locuitorii din Timişoara, Arad, Oradea, Hunedoara şi Reşiţa plătesc alte preţuri.
La Timişoara, preţurile din pieţe sunt stabilite de supermarketuri şi de speculanţi, cunoscuţi şi sub numele de bişniţari. În căutarea unui profit cât mai mare, şi producătorii independenţi ridică preţurile. „Eu vin rar în oraş. Înainte să ajung în piaţă, dau o raită prin piaţă şi la magazinele alimentare din zonă ca să mă orientez la preţuri. Marfa mea e sănătoasă că şi aşa nu mai avem bani de îngrăşăminte, ierbicide sau alte chimicale”, a spus Ana Reika, una dintre comerciantele independente din Piaţa 700.
La Deva, coşul verde se situează în jurul sumei de 80 de lei: legume, fructe şi brânzeturi. În ceea ce priveşte piaţa agroalimentară din municipiul Hunedoara, de remarcat este faptul că majoritatea fructelor şi legumelor sunt cu aproximativ 50 de bani mai ieftine decât cele din Deva. Motivul: puterea de cumpărare este mai scăzută decât în reşedinţa de judeţ.
Coşul săptămânal al unul reşiţean care cumpără din piaţă ajunge la 50 de lei doar pentru legume şi câteva fructe, iar dacă mai cumpără şi produse lactate se mai adaugă încă 13 lei. În municipiu sunt două pieţe, iar unii reşiţeni