Numărul magistraţilor se află sub cel stipulat în schema de personal, atât la Judecătorie, cât şi la Tribunal
Mii de cauze, speţe şi reclamaţii. Puţine dintre ele sunt rezolvate la timp, lucru ce stârneşte nemulţumiri printre cei implicaţi în procese. Principala cauză pentru această situaţie pare a fi deficitul de personal din magistratură.
Fie că este vorba despre judecători, procurori sau personal auxiliar, numărul acestora este, în toate cazurile, mai mic decât schema de personal.
În acest moment, în Mehedinţi activează un număr de 77 de judecători. La Tribunalul Mehedinţi sunt patru posturi vacante, iar la Judecătorie, încă unul. Un total de cinci posturi, la care se adaugă personalul auxiliar.
“În ceea ce priveşte personalul auxiliar, în acest moment avem un deficit de 1-2 posturi, însă vor fi patru pensionări până la sfârşitul anului, fapt ce va ridica acest număr. În plus, există un proiect suspendat de arhivare şi scanare a dosarelor, care, dacă va fi relansat, va genera imediat nevoia unei infuzii de personal.
Acest proiect este suspendat în momentul de faţă, tocmai din cauza deficitului de personal. Odată cu relansarea sa, ar fi nevoie de circa 15 grefieri, pentru o bună funcţionare”, ne-a spus Lucian Alin Pereşi, preşedintele sindicatului Justiţia Mehedinţi.
500 de dosare pe an pentru un judecător
Din cauza numărului mic de judecători, unui singur magistrate îi revin circa 500 de dosare anul, o cantitate mult prea mare pentru o singură persoană.
“La Tribunal activează 36 de judecători, din 40, cât prevede schema, iar la Judecătorie, 26 din 27. Aceşti oameni lucrează în jur de 500 de dosare pe an. Sunt zile când se intră cu peste 100 de cazuri pe zi, iar media este între 35 şi 50 de cazuri, zilnic.
Sperăm ca deficitul să se resolve cu ajutorul celor care vor veni în stagiatură”, a spus, pentru Adev