Dacă ai conştientizat că stai prea multe ore la calculator este un prim pas către „vindecarea” de această dependenţă. Următorul pas este să întocmeşti un plan pentru a reduce timpul petrecut în faţa monitorului.
Specialiştii spun că putem vorbi de dependenţă atunci când o persoană se joacă pe calculator sau stă pe Internet mai mult de cinci ore pe zi, fără a avea sarcini de serviciu în acest sens. Nu este însă nevoie să ne uităm la ceas pentru a realiza că am devenit dependenţi de această tehnologie. Ar trebui să o conştientizăm şi să luăm măsuri atunci când viaţa virtuală ajunge să o elimine pe cea reală.
Află cum un adolescent constănțean a reușit să scape de dependența de calculator
Înţelege-i cauza
Mai toate adicţiile sunt consecinţa unor nemulţumiri legate de problemele de la serviciu, din relaţie, de cele financiare sau de alte aspecte ale vieţii care ne aduc frustrări. Dependenţele sunt o modalitate prin care creierul le face faţă. Navigând pe Internet sau discutând online cu alte persoane, obţinem satisfacţie pe termen scurt. Încercarea de a scăpa de această adicţie fără să identifici mai întâi cauza ei nu se va finaliza cu un succes. Anxietatea de la care a pornit dependenţa nu va dispărea de la sine prin evitarea calculatorului. Nemulţumirile ar trebui eliminate pentru a reveni la un stil de viaţă normal.
Fă-ţi un program de care să te ţii
Pentru a scăpa de această dependenţă, ai putea încerca să foloseşti calculatorul ca o recompensă pentru activităţile constructive. De exemplu, după o oră de muncă, stai zece minute la computer pentru a schimba două vorbe cu cineva sau, după o zi de muncă, acordă o oră distracţiei tale, dar nu mai mult de atât. În acest mod, programul tău va fi mult mai ordonat, dar vei avea nevoie de ceva voinţă pentru a-l pune în practică. O altă metodă ar fi să calculezi numărul de ore petrecute