Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.58/2010 pentru modificarea Codului fiscal prevede impozitarea bonurilor de masa, pe langa alte masuri deja "celebre" precum reincadrarea activitatilor dependente/independente. Normele pentru aceasta Ordonanta, publicate miercuri, 28 iulie, aduc explicatii mai mult sau mai putin clare pentru prevederile respective. Consultantul fiscal Adrian Benta a transmis un exemplu de calcul pentru impozitarea bonurilor de masa si alte observatii legate de activitatile dependente si de livrarile intre "persoanele afiliate".
Comentariile consultantului fiscal:
A) Impozitare bonuri de masa.
Ca observatie generala proiectul nu dispune masuri de aplicare!!!Prin urmare trebuie sa analizam de la textul legal, respectiv art. 55 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal, ce stabileste, ca nu sunt venituri din salarii: drepturile de hrana acordate de angajatori angajatilor, in conformitate cu legislatia in vigoare; S-a abrogat partea introductiva tichete de masa si drepturi. Astfel tichetele de masa sunt impozitate cu impozitul pe venit. Ordonanta nu dispune impozitarea cu asigurari sociale.Prin urmare vom avea urmatoarea baza de calcul a impozitului pe venit:
Venituri brute salariale realizate "asigurari sociale" deduceri si sume asimilate (contributii sindicat, sanatate privata) + venituri din bonuri de masa = Baza de calcul impozit pe salarii. Ca si cheie de verificare avand in vedere ca adunarea si scaderea sunt comutative, este usor de demonstrat ca suplimentarea de impozit este direct 16% din valoarea tichetelor de masa acordate si suportate din salariu net al persoanei.
Exemplu de impozitare, pentru un salariat ce a lucrat 22 zile si a primit un bon de masa pentru fiecare zi, valoare bon suma de 8,72 lei.
Venituri din bonuri 22 zile x 8.72 lei = 191,84 leiImpozit = 191,84 lei x 16% = 30,69 lei. Aceasta su