Baza forţelor aeriene române de la Boboc nu seamănă deloc cu echivalentele ei din Israel, totuşi românii i-au ajutat mult pe experţi israelieni ca să rezolve problema accidentului de la Braşov, constată cotidianul israelian Jerusalem Post, citat de realitatea.net.
Într-o parte a bazei de la Boboc, care nici măcar nu este îngrădită cu gard, se află o pistă lungă, unde piloţii decolează şi aterizează în misiunile de antrenament. De partea cealaltă se află ceea ce pare a fi un cimitir de echipamente militare sovietice - radare din anii '60 şi rachete sol-aer care au prins vremuri mai bune, scrie Jerusalem Post.
Delegaţia forţelor aeriene israeliene a venit la baza de la Boboc în urmă cu două săptămâni pentru ceea ce trebuia să fie un exerciţiu standard de căutare şi salvare care să-i înveţe pe piloţii israelieni să piloteze elicopterele pe un teren cu care nu sunt familiarizaţi - munţi, prăpăstii, păduri. Însă exerciţiul s-a transformat miercuri într-o misiune reală de căutare şi salvare, după ce membri ai Unităţii de elită 669 de căutare şi salvare au sosit la locul accidentului de elicopter şi au recuperat rămăşiţele celor şase militari israelieni care au murit luni într-un accident în timpul antrenamentului. Misiunea a fost extrem de complicată, explică Jerusalem Post, dând detalii despre locul cu acces dificil unde s-a petrecut accidentul.
Misiunea din România a fost o demonstraţie a părţii umanitare a Israelului - răspunsul rapid pe care îl dă în caz de dezastre şi determinarea de a nu lăsa pe nimeni în urmă şi de a-i aduce pe toţi băieţii acasă. Ceea ce a făcut acest lucru posibil a fost, fără nicio îndoială, coordonarea strânsă dintre militarii români şi israelieni, afirmă cotidianul.
"România este o ţară foarte specială pentru noi", a declarat ambasadorul David Oren pentru Jerusalem Post. "Din 1948 este unica ţară din această parte de lu