Ţi se întâmplă frecvent să faci compromisuri de dragul celui de lângă tine sau îţi susţii punctul de vedere până la capăt, orice-ar fi? Află în ce măsură este binevenit compromisul în relaţia de cuplu şi ce beneficii aduce.
Potrivit specialiştilor, compromisurile făcute în momentele potrivite au un rol important în viaţa de cuplu, deoarece aduc echilibru, indispensabil bunei funcţionări a unei relaţii. Ca regulă generală însă, înainte de a face un compromis, analizează în ce măsură punerea lui în practică te avantajează.
Aceasta deoarece, atunci când cedezi în mod repetat, există posibilitatea să îţi pierzi stima de sine. În general, nu este bine nici să laşi tot timpul de la tine, dar nici să te încăpăţânezi să susţii mereu că doar tu ai dreptate. Cel mai bine este să intuieşti momentele în care este în avantajul relaţiei să ţii cu dinţii de un lucru şi cele în care îndârjirea ta face mai mult rău relaţiei.
Învaţă să-ţi asculţi partenerul
Un studiu a scos la iveală faptul că, în cele mai multe cupluri, lipsa de flexibilitate a partenerului întreţine starea de tensiune. Mai exact, există cupluri în care el/ea îşi impune punctul de vedere fără a ţine cont şi de părerea celuilalt. În general, o astfel de atitudine este generată de teama de a nu pierde autoritatea, care este asociată şi cu teama de a nu pierde controlul asupra partenerului.
Potrivit psihologilor, acest comportament vine dintr-o vulnerabilitate personală care poate fi mascată astfel. Acest comportament însă nu este de bun augur, deoarece partenerul se va simţi subapreciat, iar acest lucru va duce la dispută şi, în timp, la şubrezirea relaţiei. Cel mai bine este să vă puneţi de acord asupra lucrurilor care vă vizează pe amândoi. De exemplu, dacă în weekend tu vrei să mergi la mare, iar el preferă muntele, puneţi în balanţă avantajele şi dezavantajele.
Când este necesar,