După opt ani de guvernare comunistă, la 29 iulie 2009, alegerile parlamentare au fost câştigate de partidele liberal-democrate. La scurt timp, a fost creată Alianţa pentru Integrare Europeană în componenţa căreia au intrat patru formaţiuni – Partidul Liberal Democrat, Partidul Liberal, Partidul Democrat şi Alianţa „Moldova Noastră”. Timp de un an, comuniştii, aflaţi în opoziţie au boicotat mai multe şedinţe ala Parlamentului şi au refuzat un dialog cu majoritatea din Legislativ, transmite corespondentul RFI la Chişinău, Valeria Viţu (audio).
După opt ani de guvernare comunistă, la 29 iulie 2009, alegerile parlamentare au fost câştigate de partidele liberal-democrate. La scurt timp, a fost creată Alianţa pentru Integrare Europeană în componenţa căreia au intrat patru formaţiuni – Partidul Liberal Democrat, Partidul Liberal, Partidul Democrat şi Alianţa „Moldova Noastră”.
Timp de un an, comuniştii, aflaţi în opoziţie au boicotat mai multe şedinţe ala Parlamentului şi au refuzat un dialog cu majoritatea din Legislativ, transmite corespondentul RFI la Chişinău, Valeria Viţu.
Alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie 2009 au fost organizate după eşecul desemnării preşedintelui R.Moldova. Comuniştii au tot aşteptat aşa numitul „vot de aur” din partea liberal-democraţilor, dar în zădar. Fostul premier, Zinaida Greceanâi candidatura comuniştilor a obţinut 60 de voturi, insuficiente pentru a fi aleasă în funcţia de şef al statului.
Astfel, Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat, Partidul Liberal şi Alianţa „Moldova Noastră” au preluat puterea în R.Moldova, obţinând 53 de mandate din cele 101 din Legislativ.
De această dată, liberal-democraţii au avut nevoie de susţinerea comuniştilor de a alege preşedintele ţării. PCRM a refuzat însă, să voteze pentru liderul democrat, Marian Lupu, înaintat de Alianţă. Interimatul este asigurat în prez