Consultanţii fiscali apreciază că proiectul de norme pentru aplicarea recentelor modificări la Codul Fiscal, prin care a fost extinsă baza de impozitare, are nevoie de îmbunătăţiri în condiţiile în care apar probleme de aplicare şi chiar contradicţii faţă de ordonanţa pe care încearcă să o clarifice.
Guvernul a decis miercuri ca normele metodologice să nu fie deocamdată adoptate, ci prezentate în dezbatere publică de către Ministerul Finanţelor, urmând să fie aprobate luni, 2 august.
"Forma actuală a normelor necesită o revizuire atentă şi cred că decizia de amânare a aprobării lor este una corectă.Ţinând cont însă de problemele pe care le ridică, ar fi bine ca Guvernul să ia în considerare amânarea aplicării art III din OUG nr. 58/2010 până la 1 septembrie 2010 pentru a avea timp să analizeze mai bine implicaţiile şi să clarifice aspectele de legalitate şi de aplicare practică", a declarat Emilian Duca, partener BDO Tax, precizând că exprimă punctul de vedere personal.
Gabriel Biriş, partener al casei de avocatură Biriş Goran, apreciază că normele contrazic chiar litera ordonanţei de urgenţă.
Ce spun normele despre drepturile de autor
Prin modificările efectuate recent asupra Codului Fiscal, Guvernul a stabilit că orice venituri de natură profesională, altele decât cele salariale, se impozitează cu cota de impozit pe venit şi contribuţii individuale de asigurări sociale, asigurări sociale de sănătate şi asigurări de şomaj, baza de calcul la care se aplică aceste contribuţii fiind de cinci salarii medii brute pe economie.
Lucian Barbu, Manager NNDKP Consultanţă Fiscală, spune că, în principiu, cei care optează să-şi desfăşoare activitatea în mod independent, incluzând şi persoanele cu activitate de creaţie care realizează venituri din drepturi de autor, nu ar trebui să plătească asigurări sociale ca şi un angajat.
"O rela