Ministerul Finantelor pregateste o noua ''solutie anti-criza''. Un nou tip de imprumut, botezat EMTN. Prin acest instrument, Guvernul va putea lua credite non-stop de la investitorii straini. In prima faza se vorbeste de 7 miliarde de euro.
Instrumentul, cunoscut sub numele de "euro medium term notes", vizeaza lansarea unor emisiuni de titluri in euro pe pietele externe in regim continuu.
Adica statul va putea sa imprumute bani de la investitorii straini oricand, in functie, bineinteles, de cand are nevoie si de conditiile pietei.
Pana acum, Finantele se imprumutau, pe de o parte de pe piata locala, prin emisiuni de titluri in lei si euro, iar de pe pietele externe luau bani prin intermediul unor emisiuni de eurobonduri lansate cu ajutorul unor firme specializate, care stabileau oportunitatea, cautau investitori si, bineinteles, isi luau comisionul aferent. Asta dincolo de banii obtinuti prin intermediul unor finantari de la FMI, BERD, Banca Mondiala.
Secretarul de stat Bogdan Dragoi a declarat, pentru Ziarul Financiar, ca Guvernul i-a aprobat deja un program de finantare de 7 miliarde de euro in urmatorii 3 ani. Dragoi a evitat sa dea detalii tehnice legate de data la care ar putea incepe programul, costurile acestui tip de imprumut etc.
Oficialul a spus doar ca noul instrument va permite statului sa isi echilibreze oarecum balanta intre imprumuturile facute de pe piata locala si cea externa. Un lucru bun, in esenta.
Ce va face statul cu acesti bani? Pe de o parte, va finanta creditele ajunse la scandenta , mai cu seama ca EMTN-ul permite imprumuturi pe termen mediu si lung, ce pot ajunge si pana la 30 ani. Asta in conditiile in care cele mai multe imprumuturi facute de statul roman sunt pe termene scurte, intre 1 si 3 ani.
Pe de alta parte, statul va face rost de o noua sursa de finantare,