Cinematografele din Oltenia au devenit, după 1989, depozite, săli de bingo, sau au fost retrocedate. Cele care mai funcţionează în reşedinţele de judeţ pot fi închiriate pentru organizarea de spectacole, conferinţe, seminarii, prezentări de modă sau expoziţii.
Plimbate de la Regia Autonomă a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor la primării şi înapoi, retrocedate sau pur şi simplu abandonate, cinematografele din Craiova sunt la un pas de a fi închise. Din cele şase cinematografe ale Craiovei de dinainte de 1989 mai funcţionează acum două: Modern şi Patria. La Târgu-Jiu erau trei şi a rămas unul, Victoria, unde rulează filme doar trei zile pe săptămână. În clădirea cinematografului 23 August din Târgu-Jiu a fost amenajat sediul Teatrului Elvira Godeanu, iar în fostul sediu al Cinematografului Dacia se amenajează un depozit farmaceutic.
La Râmnicu Vâlcea funcţionau cinematografele Modern şi Flacara. Pe locul primului s-a ridicat actualul Teatru de Stat Anton Pann, iar cel de-al doilea a devenit cinema Ostroveni, care a a fost preluat de primărie. Aici prezintă spectacole şi Teatrul Municipal Ariel. La Slatina există un singur cinematograf, Alutus, aflat în renovare de aproape un an, iar la Severin nu mai există niciun cinematograf deschis. „Înainte de ’89 se omora lumea pe bilete. Abia dacă mai găseai la speculă. Acum abia mai vezi câte un tânăr în sală”, spune Mircea, din Craiova.
Acelaşi lucru se întâmplă cu aprope toate cinematografele din ţară. „România Film închiriază sălile de cinematograf (capacitate 300-1000 de locuri) pe care le administrează în Bucureşti şi în celelalte reşedinţe de judeţ în vederea organizării de spectacole culturale, conferinţe, seminarii, prezentări de modă, expoziţii sau alte manifestări”, anunţă un afiş lipit în geamul cinematografului Patria, din Craiova. „Închiriem, da! Pentru două ore, 2.000 de lei”, ne-a informat admi