Cu devalorizarea leului, scăderea salariilor şi creşterea TVA, bugetarii spun că leafa nu le mai ajunge pentru rate.
Cadrele didactice resimt deja reducerea cu 25% a salariilor pentru că această măsură s-a aplicat mai repede în cazul lor din cauza vacanţei. Ana-Diana Alexăndrescu este de 15 ani suplinitor la Grupul Şcolar „Vasile Pavelcu“ din Iaşi. După reducerile salariale, femeia a mai rămas cu 950 de lei, din care trebuie să întreţină o casă şi un copil de 8 ani.
Tot atât câştigă şi soţul său, care lucrează în cadrul Poliţiei Comunitare. Împreună abia reuşesc să-şi achite datoriile la bănci şi transportul din Rediu în municipiu, iar fiecare leu din cei 1.900 cât câştigă amândoi este calculat. „1.500 de lei se duc numai pe rata la casă. Alţi 200 de lei se duc pe motorină pentru că şi eu şi soţul facem naveta la Iaşi. Ne mai rămân 200 de lei care se duc pe internet şi mobil. Nici nu vreau să mă gândesc cum ne vom descurca“, spune Ana-Diana.
Se roagă să-i vină salariul
Obişnuiţi cu deciziile în timp limită, doctorii nu găsesc soluţii să se descurce cu lefurile reduse indiferent cât stau să se gândească. Medicul urgentist Gabriel Popescu de la Spitalul „Sf. Ioan“ nu şi-a planificat cheltuielile pe luna august deoarece nu ştie de unde să mai taie.
A redus deja drastic cheltuielile zilnice, cumpără alimentele strict necesare şi circulă prin oraş cu transportul în comun pentru a mai face economie la benzină. „Şi în luna iulie am fost la nivelul supravieţuirii şi am redus tot ce se putea reduce. Nu ştiu ce voi face, sper doar să ne primim salariile la timp pentru că am două rate la bancă“, a spus dr. Popescu. În momentul de faţă, medicul are un salariu de 3.500 de lei, iar după reducerea salarială de 25%, va mai rămâne cu 2.625 de lei, din care trebuie să plătească cele două rate la bănci în valoare de 2.500 de lei.
@