După decizia guvernului francez de a intensifica politica de expulzare a delincvenţilor de etnie romă în România şi în Bulgaria, Comisia Europeană atrage atenţia asupra precauţiei necesare în astfel de cazuri. Matthew Newman, purtător de cuvânt al comisarului responsabil pentru Justiţie, Drepturi Fundamentale şi Cetăţenie, Viviane Reding, aminteşte la RFI că: "există o directivă adoptată în 2004 care stabileşte o anumităproporţionalitate a expulzărilor, acest lucru nu se face în pripă."
După decizia guvernului francez de a intensifica politica de expulzare a delincvenţilor de etnie romă în România şi în Bulgaria, Comisia Europeană atrage atenţia asupra precauţiei necesare în astfel de cazuri.
Matthew Newman, purtător de cuvânt al comisarului responsabil pentru Justiţie, Drepturi Fundamentale şi Cetăţenie, Viviane Reding, spune la RFI: " în primul rând vreau să amintesc că libertatea de circulaţie este un drept european, unul foarte important, de care beneficiază inclusiv cetăţenii români şi bulgari. Există o directivă adoptată în 2004 care stabileşte o anumită proporţionalitate a expulzărilor, acest lucru nu se face în pripă."
Amintim, ministrul de interne francez a anunţat că “romii infractori vor fi amprentaţi pentru a nu putea reveni în Franţa”.
Referindu-se la taberele ilegale ale romilor, ministrul francez de interne a menţionat că vor fi desfiinţate câte două pe săptămână în provincie.
Potrivit agentiei Mediafax, Cele mai frecvente infracţiuni comise de români în afara graniţelor sunt furtul şi ieşitul ilegal din ţară (peste 300 de cazuri), depăşirea termenului legal de şedere (peste 200), cerşetoria (peste 180) şi săvârşirea de fapte ilegale în alte state decât cele care au cerut returnarea (aproape 180). Matthew Newman, purtător de cuvânt al comisarului responsabil pentru Justiţie, Drepturi Fundamentale şi Cetăţenie, Viviane Redi