Din ce în ce mai mulţi copii şi adolescenţi din România au colesterolul peste limitele normale. Fumatul de la vârste fragede, drogurile şi obezitatea sunt câţiva dintre factorii de risc. Un alt factor important este ereditatea. Hipercolesterolemia familială este o boală genetică relativ frecventă cu implicaţii grave.
Cazul unui bărbat de 32 de ani din Cluj dovedeşte acest lucru. El a suferit două infarcturi miocardice până la această vârstă şi în prezent urmează un tratament pentru a-şi păstra colesterolul în limitele normale. Cele două fetiţe ale bărbatului au moştenit boala şi suferă de hipercolesterolemie.
Prevenţie înainte de tratament
„Este o obligaţie a părinţilor şi a medicilor să controleze periodic greutatea, colesterolul şi tensiunea arterială a copiilor deoarece 1 din 5 ar putea avea colesterolul ridicat", spune doctorul Nicolae Hâncu, preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.
Dieta are un rol important în dezoltarea normală a copilul, dar o alimentaţie sănătoasă reduce cu maxim 10% nivelul colesterolului din sânge, în condiţii în care de multe ori copiii bolnavi au valori duble sau triple ale colesterolului.
Copiii diagnosticaţi cu hipercolesterolemie familială pentru care dieta şi tratamentele non-farmaceutice precum exerciţiile fizice sau scăderea în greutate nu dau rezultatele aşteptate, pot urma acum un tratament. Medicamentul Crestor a fost aprobat pentru doua noi indicaţii în 19 ţări din Europa. Astfel, Crestor poate fi utilizat în prevenirea bolilor cardiovasculare precum şi în tratamentul copiilor cu vârsta peste 10 ani cu dislipidemie mixtă şi hipercolesterolemie familială. Medicamentul conţine rosuvastatină, prima şi deocamdată singura statină aprobată în România pentru tratamentul adolescenţilor şi copiii de peste 10 ani cu risc cardiovascular.
Un studiu realizat pentru a testa efi