Superstiţiile, horoscopul şi credinţa în numere norocoase sunt principalele reguli după care vieţuiesc conaţionalii noştri. Românii au totuşi o atitudine pozitivă faţă de ştiinţă, însă le lipsesc cunoştinţe din multe domenii. 42% din cei chestionaţi cred că Soarele se învârteşte în jurul Pământului.
42% dintre români cred că Soarele se învârteşte în jurul Pământului, iar 4 din 5 nu cred în teoria evoluţionistă
Piţipoancele, mai deştepte decât par
VIDEO Toni Grecu: „Este pur românesc hazul de necaz“
Deochiul este o superstiţie foarte răspândită atât la oraş, cât şi la ţară şi mulţi dintre români o combat purtând culoarea roşie, arată cercetarea „Populaţia şi Ştiinţa", realizată de Facultatea de Sociologie de la Universitatea din Bucureşti şi finanţată de Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică. Astfel, 55% din respondenţii din mediul rural şi 47% din cel urban cred că deochiul ar putea fi prevenit cu ajutorul unor haine în nuanţe de roşu.
Pe lângă deochi, românii mai au superstiţii de genul: „Cine n-are noroc în dragoste are noroc la cărţi", „Numărul 13 poartă ghinion" sau „Dacă o pisică neagră îţi taie calea, aduce ghinion". Aproape jumătate dintre români afirmă că este bine să ţinem cont de zicala „Dacă te mănâncă palma stângă, vei primi bani". Superstiţiile sunt percepute diferit la oraş şi la ţară: pentru orăşeni contează mai puţin zicala cu norocul la cărţi, în timp ce pentru cei din mediul rural contează mai puţin ghinionul adus de numărul 13.
„Horoscopul este ştiinţific"
Previziunile astrale ocupă un loc important în viaţa românilor, mulţi dintre aceştia le consideră chiar „ştiinţifice". Credinţa în zodii şi numere norocoase este frecventă mai ales în rândul persoanelor cu studii superioare.
Aproximativ 40% din români consideră că zodia în care suntem născuţi ne influenţează „mult" sau „foarte mult" per