Statul român avea la sfârşitul lunii martie o datorie de 11,5 miliarde de euro către 21 de bănci europene, majoritatea din Austria, Franţa, Grecia şi Italia, reprezentând 28,5% din datoria publică (valută plus lei) înregistrată în statisticile Ministerului de Finanţe la aceeaşi dată.
Grupul francez Société Générale - acţionarul majoritar al BRD, a doua bancă locală după active - înregistra la sfârşitul primului trimestru cea mai mare expunere pe titluri de stat româneşti, de peste 3 mld. euro. Creditele acordate de banca franceză statului însumau 7,5% din totalul datoriei publice de 40,3 mld. euro. SocGen avea o expunere mai mare pe titluri emise de Franţa (15,1 mld. euro), Cehia (6,8 mld. euro), Italia (4,9 mld. euro) şi Grecia (4 mld. euro).
Austriecii de la Erste Group, care deţin controlul celei mai mari bănci locale - BCR, ocupă poziţia a doua în clasamentul băncilor care au finanţat România, având în martie o expunere de aproape 2,49 mld. euro pe titluri româneşti, adică 6,2% din totalul datoriei publice.
Erste înregistra cea mai mare expunere, de 5,34 mld. euro, pe obligaţiuni emise de statul austriac, România situându-se pe locul cinci în clasamentul guvernelor finanţate de grupul austriac. Credite mai mari decât cele acordate României se mai înregistrau în Cehia, Slovacia şi Ungaria.
Băncile austriece sunt, de fapt, cei mai mari creditori ai statului român, luate împreună expunerile pe titluri de stat româneşti ale Erste şi Raiffeisen International însumând aproape o zecime din totalul datoriei publice la sfârşitul lunii martie. Raiffeisen, aflată pe locul trei în topul finanţatorilor statului român, înregistrează o expunere de 1,28 mld. euro pe România. Banca are mai mulţi bani doar în titluri ale statului austriac (4,15 mld. euro), slovac (2,12 mld. euro) şi ungar (1,47 mld. euro).
În schimb, UniCredit este singura