Numarul romanilor care au plecat sa munceasca in strainatate in primele sase luni ale anului a scazut la 72.000 de la 250.000, in aceeasi perioada a anului 2008. Acelasi lucru se intampla si cu banii trimisi de ei in tara, sumele fiind cu cateva miliarde de euro mai mici decat in urma cu doi ani.
Chiar daca piata muncii din Europa a fost afectata de criza, romanii continua sa isi caute un loc de munca in strainatate. Motivul principal: s-au saturat de salariile si datoriile din Romania si vor stabilitate.
In urma cu cativa ani, romanii din strainatate depaseau toate asteptarile si recordurile cu banii pe care ii trimiteau familiei. Sumele erau atat de mari incat ajutau si moneda nationala sa se intareasca in raport cu euro.
Intr-o singura luna, in decembrie 2007, au intrat in tara peste un miliard de dolari. Criza din Europa a facut, insa, ca banii trimisi rudelor ramase in tara sa ajunga, in tot anul, la trei miliarde de euro, potrivit datelor publicate de Eurostat. Sunt in continuare foarte multi bani, tara noastra fiind intrecuta la acest capitol doar de Spania, cu 4,82 miliarde de euro.
Cea mai mare suma a fost trimisa in tara de catre cetatenii romani din spatiul comunitar - 2,66 miliarde - in timp ce din afara UE au venit 358 milioane de euro.
"E mare de tot scaderea. Si in strainatate s-au simtit efectele crizei, dar locuri de munca sunt inca foarte multe", a declarat pentru Ziare.com Calin Stefanescu, directorul site-ului de recrutare Tjobs.ro.
"Marea majoritate pleaca din cauza locurilor de munca tot mai putine din Romania si din cauza datoriilor pe care le au. Astea sunt motivele principale. Au datorii, nu au cu ce sa le plateasca, trebuie sa isi gaseasca un job. Al doilea motiv e ca s-au saturat de salariile de aici si vor stabilitate", a adaugat acesta pentru Ziare.com.
Ne