Simptomele disconfortului digestiv produs de o toxiinfecţie, printre care diareea, greaţa, voma, stările febrile, pot fi tratate cu ajutorul unor plante cu acţiune antiseptică şi antispastică.
Toxiinfecţiile alimentare sunt frecvente vara, din cauza temperaturilor ridicate care favorizează înmulţirea germenilor. Cel mai frecvent, agenţii patogeni cauzatori sunt Staphylococcus aureus şi Salmonella. În hrana care conţine proteine şi multă sare, cum sunt brânzeturile şi alte produse lactate, se dezvoltă Staphylococcus aureus, pe când preparatele alimentare cu carne şi cu ouă (mezeluri, tocături, maioneze) sunt un mediu propice pentru Salmonella.
Echinacea, aliata sistemului imunitar
Tratamentul cu infuzie şi cu tinctură preparată din echinacea inhibă dezvoltarea infecţiilor de orice natură din organism. Cercetările recente arată că echinacea are puterea să încetinească şi creşterea tumorilor. Mai mult, terapia cu infuzie, în cure de câte şapte zile, urmate de pauze de numai două zile, stimulează producţia de celule ale sistemului imunitar şi le activează pe cele existente.
Experimentul a dovedit că, în toxiinfecţiile cu stafilococ auriu, administrarea acestui remediu, ajută pe de o parte la combaterea infecţiei, iar pe de altă parte, preîntâmpină apariţia recidivei. Infuzia simplă se prepară dintr-o linguriţă de plantă şi dintr-o cană cu 250 ml de apă clocotită. Se beau câte trei căni de ceai pe zi. În cazul toxiinfecţiilor alimentare severe, se foloseşte tinctura, care se administrează astfel: se pun câte 15 picături într-un pahar cu 100 ml de ceai şi se bea amestecul de trei ori pe zi, timp de şapte zile.
Sunătoarea are proprietăţi antiseptice
De-a lungul timpului, sunătoarea, cunoscută şi cu numele de pojarniţă, a fost folosită pentru tratarea a peste 50 de boli. Efectele antiseptice, astringente şi antiinflamatoare ale acestei plan