LECŢIA DE ECOLOGIE. Olanda a învăţat lecţia ecologiei încă de după Al Doilea Război Mondial, când au început importante lucrări de construcţie, ca parte din lupta cu apa, într-o ţară aflată trei sferturi sub nivelul mării. Astăzi, fiecare actor implicat în ecologie îşi ia rolul foarte în serios şi ştie că de generaţiile viitoare depinde menţinerea ţării la suprafaţă. Sursa: Eco-Rom Ambalaje
Jeroen Bartels, manager al LightRec, organizaţie care gestionează deşeurile din surse de lumină, şi-a asumat misiunea schimbării mentalităţii privind reciclarea de deşeuri de origine electrică (DEEE), un capitol la care Olanda nu stă foarte bine. Problemele apar mai ales pe segmentul micilor DEEE, cum ar fi bateriile uzate, aparatele electrocasnice mici şi becurile arse sau defecte.
Având în minte două premise, potrivit cărora nu le poţi cere adulţilor să facă un efort de colectare selectivă atâta timp cât nu le pui la dispoziţie infrastructura necesară şi că prin copii se schimbă cel mai repede mentalităţile, echipa lui Jeroen a venit cu o idee. Aşa a luat naştere, acum un an şi jumătate, Jekko, o cutie compartimentată, pentru colectarea selectivă şi depozitarea bateriilor uzate, a becurile arse, a cartuşelor de imprimantă şi a aparatelor electrice de mici dimensiuni.
Jekko este răspunsul la problemele curente din gospodării, explică Jeroen. „Oricine care are copii ştie că jucăriile conţin baterii; prin casă becurile cu consum redus de energie sunt lăsate pe rafturi, aparatele mici de bucătărie, odată stricate, sunt aruncate prin cămară”.
500.000 de Jekko în această toamnă
„Reacţiile primite de la elevi şi părinţi au fost foarte bune, le place Jekko şi le place să îl asambleze şi să îl folosească”, spune Jeroen, expplicând că educarea copiilor este foarte importantă, mai ales că „durează destul de mult până ce adulţii îşi sch