Poemul folcloric românesc "Mioriţa" l-a inspirat pe artistul plastic Sabin Bălaşa în realizarea câtorva fresce, una fiind cea din fostul Hotel Bucureşti, astăzi Radisson Blu Hotel, de pe Calea Victoriei. În timpul reconstrucţiei şi reamenajării clădirii, a fost parţial afectată această pictură murală, la care artistul "vizionar", după cum îl numeşte pe Sabin Bălaşa criticul de artă Mircea Deac, a lucrat în 1982 cu sentimentul redării frumosului şi a durabilului desprinse din legendă.
Noul proprietar a ştiut să aprecieze valoarea, hotărând să restaureze opera, care reprezintă un contrast admisibil cu cele mai "recente criterii estetice", caracteristice astăzi acestui hotel. Era nevoie de o echipă de restauratori şi de un pictor, care să cunoască tehnica respectivă. Acest pictor e Tudor Bălaşa, fiul artistului. "Nunta cosmică" s-a deschis pu-blicului miercuri.
Mircea Deac, care a publicat un volum despre opera lui Sabin Bălaşa în anii '80, anunţând un altul spre sfârşitul acestui an, a dezvăluit cum a luat naştere fresca de pe peretele de la parterul hotelului. În 1970, când s-a anunţat un concurs de artă monumentală pentru cele trei faţade ale Teatrului Naţional, gândite iniţial, Bălaşa pregătise un proiect cu trei legende româneşti, printre care şi Mioriţa. Au participat 11 artişti, dar nu a câştigat Sabin Bălaşa. El a rămas însă cu pasiunea pentru legendă şi cu ideea de a realiza fresce în care să se regăsească motivele poemului. A reuşit să preia tema pe un panou la Iaşi şi aici, la Bucureşti.
Deşi intitulată "Mioriţa", fresca a fost numită totuşi "Nunta cosmică", pentru că, aşa cum spune Deac, are în centru nunta din acest poem folcloric românesc, nunta care "se ridică în sus".
Artistul a pictat în Arborele vieţii nuntaşi, muzicanţi, dansatori, precum şi berbecul, care înseamnă fecunditate şi forţă, flăcăul care reprezintă s