Topul integrităţii universităţilor 2010 arată că salariile de zeci de mii de euro ale unor profesori, plagiatul şi concursurile măsluite nu sunt nici pe departe pe cale de dispariţie. Sursa: Vlad Stănescu
În plină criză economică, locul ideal de muncă pare să fie în universităţi. Aici, salariile pot ajunge şi la 10.000 de euro pe lună. Mai mult, aparent nu este greu deloc să ocupi un astfel de post ce sfidează problemele invocate în sistemul educaţional, mai ales dacă "ştii pe cine trebuie".
Nu contează nici măcar dacă ai publicat vreun articol într-o revistă ştiinţifică cotată ISI, datele arată că poţi obţine cu uşurinţă un loc în şcolile doctorale. Nu mai lipseşte din acest "ciclu" decât să le acorzi altora, la rândul tău, astfel de titluri. Acest scenariu suprarealist este cât se poate de actual în 2010, iar astfel de practici au fost dezvăluite de Topul integrităţii universităţilor publice din România, realizat de Societatea Academică Română (SAR).
"Cu toate că majoritatea universităţilor au făcut un progres faţă de anul trecut, nu avem încă o universitate de cinci stele, adică perfectă la capitolul integritate. Avem totuşi universităţi care au progresat de la două la trei stele, dar şi universităţi care au scăzut, tocmai pentru că informaţii de interes public care existau anul trecut pe site-uri, au dispărut în acest an", a explicat Alina Mungiu-Pippidi, coordonatorul proiectului.
Pe primele trei locuri în topul universităţilor din acest an s-au clasat, ca şi în trecut, în ordine, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş, cea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu", din Cluj-Napoca, şi "Alexandru Ioan Cuza", din Iaşi. Ultima universitate în ceea ce priveşte integritatea este cea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bu cu reşti, al cărei rector este cunoscut pentru implicaţiile în dosarul în