La intrarea în Grădina Zoologică, în locul în care acum trei ani o casieriţă vindea bilete, acum există doar o cutie de donaţii. Vizitatorii sunt încurajaţi să dea bani fundaţiei SOS Zoo, al cărei vicepreşedinte este tocmai administratorul Grădinii, Daiana Gender.
BIHOREANUL a aflat că deşi acest lucru se întâmplă deja de un an, asociaţia nu are niciun angajament semnat cu Regia Autonomă a Pieţelor Agrement şi Salubritate. Iar orice urmă de control al municipalităţii asupra gestionării banilor e inexistent...
Cutia milei
Aproape toţi vizitatorii fac donaţii în cutia de la poarta Grădinii Zoologice. În ideea că banii vor fi vărsaţi la Zoo, unii renunţă la un leu, alţii la cinci, alţii la zece. Ban pe ban, cutia se umple. BIHOREANUL a descoperit că această metodă de colectare de fonduri funcţionează de aproape un an şi nimeni din conducerea municipalităţii sau a RAPAS nu a realizat că punctul de colectare a fost amplasat ilegal.
Mai mult, nici Primăria, care este proprietarul, nici RAPAS, care este administratorul Zoo, nu are vreun control asupra banilor şi a modului în care sunt gestionaţi. Singurul oficial care are contact cu sumele încasate este managerul Grădinii, Daiana Gender. Doar că ea, deloc întâmplător, este tocmai vicepreşedinte şi membru fondator al Asociaţiei SOS Zoo.
Închisă, dar deschisă
Harababura de la Grădina Zoologică a fost declanşată de un cumul de factori care au la bază lipsa avizului de mediu, situaţie ce durează deja de mai bine de trei ani. Pentru că încalcă standardele europene referitoare la spaţiul alocat animalelor, Grădina a rămas fără autorizaţie de funcţionare, deci nu mai poate vinde bilete.
"Grădina Zoologică nu are aviz de mediu şi, ca atare, nu poate funcţiona. Se va redeschide în urma programului de modernizare în care a intrat", a declarat pentru BIHOREANUL Ovidiu Dăescu, directorul Agenţi