Cuplurile care nu pot avea copii au de înfruntat şi prejudecăţile semenilor, dar şi ostilitatea unui sistem sanitar care nu consideră infertilitatea o problemă de sănătate. Ca urmare, în România, cei aflaţi în această situaţie plătesc din buzunar toate tratamentele necesare pentru a deveni părinţi.
La nivel mondial, infertilitatea afectează 15% din cuplurile aflate la vârsta reproductivă, iar numărul cazurilor este în creştere, inclusiv în România. Potrivit asociaţiei „SOS Fertilitatea", studiile atestă faptul că una din şase persoane (bărbaţi sau femei) suferă de o formă de infertilitate.
Dacă în restul ţărilor europene există o legislaţie clară referitoare la sănătatea reproducerii, iar costurile procedurilor de fertilizare sunt incluse în programele de sănătate publică, în România nu există în acest moment nici măcar o lege a reproducerii umane asistate. Mai mult, Programul Naţional pentru Fertilizare în Vitro, anunţat în octombrie 2009, prin care 250 de cupluri de tineri ar fi trebuit să beneficieze de o primă fertilizare in vitro gratuită, a fost amânat.
Diagnosticul, după un an
Infertilitatea este definită drept inabilitatea de a concepe după un an de raporturi sexuale regulate fără a utiliza metode contraceptive. Printre cele mai frecvente cauze ale infertilităţii la femei se numără infecţiile pelviene, endometrioza, problemele de ovulaţie, problemele structurale ale uterului sau ale cervixului şi disfuncţiile sexuale care împiedică relaţia sexuală (dyspareunia sau vaginismul). La bărbaţi, printre cauzele infertilităţii se numără: proasta calitate a spermei, varicele prezente pe scrot, rănirea sau infectarea organelor reproductive, disfuncţiile hormonale şi disfuncţiile sexuale (impotenţa, ejacularea precoce sau întârziată).
În cazul Monicăi (29 de ani), motivul infertilităţii a fost extirparea trompelor uterine ca urmare a două sa