Atât Serviciul Judeţean de Ambulanţă Caraş-Severin, cât şi Unitatea de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalul Judeţean Reşiţa, lucrează la cote de avarie, din cauza lipsei de personal calificat. Cei care conduc cele două instituţii şi-au pierdut timpul degeaba cu rugăminţile fierbinţi trimise către Ministerul Sănătăţii, în adresele scrise.
„Medicii lucrează până la epuizare, pentru că adresabilitatea la UPU este într-o continuă creştere. Zilnic vin chiar şi câte 120 de pacienţi”, a declarat Dumitru Secăşan, directorul spitalului reşiţean.
Criză şi la ambulanţă
Unitatea a rămas numai cu trei medici la urgenţe, după ce unul a ales transferul la o altă secţie, iar un altul a ales să îşi continue meseria de medic specialist în urgenţe în Franţa. Asta înseamnă că cei trei medici care au rămas pe baricade nu vor avea parte nici de concedii până când organigrama nu se completează. „Avem nevoie de cinci medici pe Caraş, mai mulţi dispeceri şi şoferi. În prezent, un singur dispecer preia urgenţele de la un întreg judeţ. După o tură de serviciu, omul pleacă buimac acasă. Nu este firesc ca cei din minister să aibă câte 47 de consilieri per om, iar noi să nu putem face angajări”, spune Cosmin Librimir, directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă.
Tot mai multe urgenţe
Dacă anul trecut, la serviciul UPU al spitalului au apelat 42.000 de oameni, până la 30 iunie, 24.000 de pacienţi au trecut pragul serviciului de urgenţă. „O soluţie ar fi ca spitalul din Timişoara să detaşeze un medic rezident cu drept de parafă, dar încă nu am primit răspuns”, subliniază Dumitru Secăşan.