Recenta vizită a patriarhului Kirill în Ucraina a fost întâmpinată cu proteste înnăbuşite în faşă de autorităţi. Sub pretextul invocat de unire a creştinilor ortodocşi din ţară, mulţi ucrainieni văd o încercare de a întări influenţa Rusiei asupra Ucrainei.
Opt activişti au fost arestaţi la Kiev pentru că au încercat să pună în scenă o piesă critică la adresa patriarhului rus chiar în apropierea catedralei Sfânta Sofia, pe care acesta urma s-o viziteze. Şi partidelor naţionaliste, care resping ferm propunerea patriarhului rus de a unifica bisericile ortodoxe rusă şi ucrainiană, li s-a interzis să demonstreze împotriva vizitei lui Kirill în mai multe oraşe, informează Radio Free Europe.
De partea sa, patriarhul rus a ales drumul către Dniepropetrovsk, în estul rusofon al ţării, înainte de a ajunge la Kiev, şi a evitat vestul cu vorbitori de ucrainiană şi orientare prooccidentală.
În Ucraina, unde 80% dintre locuitori se declară ortodocşi, există trei biserici ortodoxe care se luptă pentru credincioşi: Biserica Ortodoxă Ucrainiană care aparţine de Patriarhatul Moscovei, Biserica Ortodoxă Ucrainiană-Patriarhatul Kiev şi Biserica Autocefală Ortodoxă.
„Astăzi Biserica Ortodoxă Rusă este cea mai politizată şi este dependentă de ordinele politice ale Kremlinului. Mă tem că vizita lui Kirill nu va conduce la creşterea spirituală a credincioşilor”, susţine Igor Isichenko, arhiepiscop al Bisericii Autocefale Ortodoxe din Ucraina.
Patriarhul Kirill a lăudat noul guvern ucrainian şi pe preşedintele prorus Victor Ianukovici pentru performanţele sale economice şi politice. „Este evident că asistăm la o stabilizare politică şi economică a Ucrainei. Relaţiile cu lumea şi cu Rusia se întăresc, iar viaţa ucrainenilor se schimbă în bine”, a declarat el.
Ucraina are o mare importanţă pentru Patriarhatul Moscovei pentru că exis