O „bombă cu ceas“ ar putea distruge Guvernul de la Roma în plină criză economică. „Divorţul“ proclamat ieri cu surle şi trâmbiţe dintre premierul Silvio Berlusconi şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Gianfranco Fini, zguduie din temelii întreaga scenă politică italiană.
În pofida asigurărilor date de „Il Cavaliere" privind unitatea Executivului, scenariul tot mai mediatizat este cel al alegerilor anticipate.
Mai citeşte şi:
Barbara Berlusconi, profesor universitar de „dragul“ tatălui?
Tensiunea a ajuns la cote maxime după ce Fini, cofondator al partidului Poporul Libertăţii (PDL) alături de Berlusconi, a fost „invitat" oficial să părăsească formaţiunea politică, alături de aliaţii săi.
O nouă formaţiune politică
Într-o scrisoare deschisă prezentată pe larg de presa italiană, conducerea partidului l-a acuzat pe Fini în mod public că „şi-a pierdut credibilitatea şi că nu mai împartăşeşte ideile şi strategia partidul de guvernământ". Fini, considerat singurul aliat al premierului care „îndrăznea" să-l critice, a fost totodată „invitat" să demisioneze din funcţia de conducere a Camerei Deputaţilor. Fini, ce l-a acuzat deseori pe premier că acţionează ca un „monarh absolut", nu renunţă la funcţie şi anunţă fondarea unei noi facţiuni parlamentare autonome, denumită „Viitor şi Libertate".
„Am scăpat de balast", a replicat Berlusconi, făcând o paralelă lipsită de eleganţă cu divorţul de soţia sa Veronica. Potrivit unor analişti italieni, prin plecarea lui Fini, Berlusconi devine „şantajabil" fiind la mâna partenerilor de guveranare, extremiştii din Liga Nordului.