Normele metodologice lansate joi în dezbatere publică de Ministerul Finanţelor încurcă şi mai mult aplicarea Codului Fiscal, care a fost modificat începând cu 1 iulie, susţin experţii contabili contactaţi de EVZ. Sursa: Mediafax
"Normele sunt supuse acum dezbaterii publice", explică Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional din Bucureşti (TNB), unul dintre cei care au lucrat nemijlocit, în 1996, la apariţia Legii 8 privind Drepturile de Autor.
"Am văzut proiectul de norme, comunic deja cu Ministerul de Finanţe şi aştept o comunicare şi cu Ministerul Muncii, pentru că am ceva de spus în acest domeniu. Am lucrat la elaborarea Legii 8 şi, în perioada mea de ministeriat, am mai contribuit la perfecţionarea acestei legi. Ordonanţa emite nişte principii cu specific general. E bine ca normele să clarifice modul de funcţionare a acestei ordonanţe. Acceptând că este un moment de sacrificiu, nu cred că există rezistenţe la ideea reducerii la jumătate a cotei de contribuţii forfetare a artiştilor, nici chiar la impozitarea suplimentară a veniturilor acestora.
Ceea ce trebuie respectat, însă, sunt principiile acestei legi. Pe de-o parte specificarea în clar a beneficiarilor dreptului de autor şi a celor conexe – în cazul nostru artiştii creatori – şi care sunt drepturile şi obligaţiile lor. Aici sunt mai multe nunaţe. Întâi, ceea ce se numeşte relaţia dependenta şi independentă faţă de instituţiile producătoare de drept de autor. Sunt cazuri în care artişti de marcă sunt angajaţi cu contract de muncă în instituţii publice, conducând aceste instituţii sau colaborând cu instituţia producătoare de evenimente culturale. Şi atunci trebuie, în corpul acestei hotărâri de guvern privind normele de funcţionare a ordonanţei, să fie specificat în mod clar care este raportul între artistul angajat şi artistul colaborator", explică Ion Caramitru.
@N