Criza economică cu care se confruntă întreaga Europa determină din ce în ce mai mulţi maramureşeni plecaţi la muncă peste graniţe să se întoarcă în ţară. Cei care au ales, cu ani în urmă, să-şi ducă şi copiii în străinătate caută acum soluţii să-i reînscrie la o unitate de învăţământ din Maramureş.
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Maramureş, numărul cererilor de echivalare a anilor de studii din străinătate, precum şi de înscriere a copiilor care au fost plecaţi peste graniţe, la o unitate de învăţământ din judeţ, practic, s-a dublat faţă de anii trecuţi. „De la începutul anului, au fost aprobate de către Ministerul Eduicaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului aproximativ 150 de dosare care prevedeau înscrierea sau reînscrierea în şcolile şi liceele din Maramureş a elevilor care, pentru o anumită perioadă de timp, au urmat cursuri în străinătate", a explicat Simona Cătană, şef serviciu Reţea Şcolară din cadrul ISJ Maramureş.
Maramureşenii întorşi stau la coadă
Zilnic, angajaţii ISJ Maramureş sunt asaltaţi de zeci de maramureşeni care, din cauza crizei, au ales să se întoarcă acasă, împreună cu familia. „Am plecat la lucru în Franţa acum şase ani. Nicio clipă nu s-a pus problema să-mi las familia acasă. Eu am lucrat în construcţii, iar soţia mea a fost casnică. La începutul acestui an, ne-am decis să ne întoarcem acasă, pentru că se stricaseră treburile şi pe acolo", a spus băimăreanul Liviu Şanta (35 de ani), care s-a prezentat în această dimineaţă la sediul ISJ Maramureş pentru a afla modalitatea prin care poate să-şi înscrie fiica la o şcoală din Baia Mare. „Denisa nu a făcut niciun an de şcoală în România. A început şcoala la Paris şi a urmat cursurile în limba franceză. Acum, trebuie să meargă în clasa a IV-a. Ne-am ocupat de ea, fata ştie să citească şi să scrie şi în limba română", a adăugat Şanta.