Ciocuri la calcaie
* In luna august, cand nucile se coc, desprindeti invelisul verde in care se afla fiecare nuca si uscati-l intr-un loc cu circulatie buna de aer. Puteti sa intindeti o plasa de tantari pe o lada goala si sa aranjati cojile intr-un singur strat. Controlati din cand in cand daca nu apare mucegai pe suprafata lor.
Reteta: Cojile uscate (aproximativ 1,5 pahare) se fierb 5-8 minute, in 2 l de apa, si se fac bai 10 zile la rand. Dupa baie, piciorul nu se sterge, se usuca natural. Cojile se pun inapoi in apa, ca sa fie refolosite a doua zi.
* In timp ce stati pe scaun, fie la masa, fie la televizor, puneti talpa pe un magnet rotund, luat dintr-un radio vechi. Daca nu va deranjeaza, prindeti magnetul cu leucoplast, inainte de culcare, si puneti o soseta deasupra.
* La tara, batranii preparau un unguent pentru ciocuri la calcaie dintr-o ceapa rosie, 75-80 g de sapun de rufe si o lingura de zahar. Se aplica pe ciocuri, de mai multe ori pe zi.
* Cand se sacrifica o vaca, taranii pastrau inainte vezica biliara, cu continutul ei amar, pentru diferite tratamente. Pentru dizolvarea ciocurilor, se amestecau 200 ml de bila cu 100 ml de gaz lampant si 1/2 lingurita de sare. In prima seara, se face o frectie cu lichidul preparat, a doua seara se pune o compresa fierbinte (alegeti din retetele propuse mai jos), a treia seara se face pauza. Daca pielea se irita dupa frectie, dimineata se unge cu ulei sau crema pentru copii. Reteta este foarte buna si pentru guta, pentru degetele deformate de artrita si pentru articulatiile chinuite de dureri reumatice.
* Dupa o baie cu apa fierbinte, in care se dizolva sare si bicarbonat de sodiu, se aplica pe ciocuri un unguent preparat din 50 g de mustar, o lingura miere de albine si o lingura de sare, sau se aplica un aluat din parti egale de faina si miere de albine.
* Lastarii de la carto