30 de noi situri naturale si culturale concureaza pentru inscrierea in patrimoniul mondial al UNESCO, in cadrul sesiunii ce se desfasoara in aceste zile in Brazilia. Castigatorii vor fi anuntati pe data de 3 august.
Se anunta o misiune grea pentru reprezentantii UNESCO, asta in conditiile in care printre candidatii din acest an se numara Parcul Natural Pirin(Bulgaria), Piata Sao Francisco din orasul San Cristobal (Brazilia), cetatea Fort Isus(Kenya), unele formatiuni din Insula Reunion (Franta) sau urmele fosilizate de dinozauri din Peninsula Iberica(Spania/Portugalia), anunta parismatch.com.
Siturile propuse sunt analizate de Consiliul International al Monumentelor si Siturilor (ICOMOS), Centrul International pentru Studiul Conservarea si restaurarea bunurilor culturale (ICCROM) si Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii (IUCN).
Ultimul cuvant il vor avea de spus cei 21 de membrii ai Comitetului patrimoniului mondial.
Vestea buna este aceea ca reprezentantii UNESCO au decis, miercuri, sa scoata Insulele Galapagos din lista siturilor in pericol, unde au fost incluse in urma cu trei ani.
Astfel, au fost recunoscute eforturile de protejare a zonei, depuse de Ecuador.
In schimb, mormintele regilor Buganda de la Kasubi (Uganda) au trecut in randul siturilor in pericol.
Lista "patrimoniului in pericol" cuprinde 31 de astfel de locuri.
In prezent exista 890 de situri de "valoare universala exceptionala" (dintre care 689 sunt culturale, 176 naturale si 25 mixte), aflate in 148 de tari.
Anul trecut s-au alaturat 16 noi situri in Patrimoniul Mondial UNESCO. Printre aceste minuni ale lumii, care merita sa fie descoperite, se numara muntii Dolomitii din Italia, Muntele Wutai din China si ruinele Loropeni din Burkina Faso.
30 de noi situri natur