Plantaţia de viţă de vie ecologică din localitatea Breaza a apărut ca urmare a dorinţei unui francez de a desăvârşi soiul Pinot Noir. Din cele 30 de hectare cultivate anul 2003 cu viţă de vie ecologică se obţin până la 30 de hectolitri de vin, iar în scurt timp suprafaţa cultivată va fi extinsă.
Plantaţia de viţă de vie ecologică de la Breaza şi a fost creată după ce specialistul în vinuri, francezul, Denis Thomas şi-a propus să desăvârşească în România soiul Pinot Noir. A gasit locul ideal în podgoria Dealu Mare, unde solul si climatul continental sunt foarte apropiate de cele ale regiunii franceze Bourgogne, patria acestui soi de vin.
Directorul de la Societatea Domeniile Viticole Franco - Romane, Cristina Staicu ne spunea că producţia de struguri ecologici a început efectiv în anul 2006. Viţa de vie de la Breaza a ajuns să fie una ecologică datorită modului în care aceasta este îngrijită, tratamentele specifice folosite fiind lipsite de orice formă de poluare. „De exemplu, viticultorii convenţionali utilizează erbicide şi îngrăşăminte chimice, iar viticultura ecologică foloseşte doar aratul şi încercăm să ţinem cont şi de procesele naturii. Se foloseşte cultura biolunară, care asociază regulile culturii ecologice, cu influenţa fazelor lunii, a mişcării sale de revoluţie", ne-a spus Cristina Staicu, directorul societăţii viticole din Breaza.
Pentru producerea vinurilor ecologice este nevoie de investiţii mai mari decât în cazul celor convenţionale. Pentru aratul şi dezierbatul mecanic sau termic al plantaţiei viticole sunt necesare cheltuieli mai mari. Viticultura ecologică implică un număr mai mare de tratamente fitosanitare, iar acest tip de vie are o încărcătură de struguri mai mică pe butuc. „Se estimează astăzi că un kilogram de struguri în viticultura ecologică costă cu 20-30% mai mult decât în viticultura convenţională", afirmă