Este meșter popular încă de pe vremea când era la grădiniță. Are propria afacere de la vârsta de șase ani și lucrează ce îi place ei cel mai mult: podoabele.
Din familie de meșteri populari, la 19 ani, Adriana Lupașc trebăluiește în fiecare zi. Mai exact, creează. Confecționează manual mii de brățări și coliere din mărgele. Și nu de ieri, de azi. Ci de pe vremea când avea doar șase anișori.
A furat meserie, spune ea, de la o doamnă din Maramureș pe care a întâlnit - o la un târg la Muzeul Satului în București. Se afla acolo însoțind - o pe mama ei, și ea meșter popular.
Artist complet
„La un târg la care am mers cu mama mea la Bucureşti, am văzut o doamnă din Maramureş care făcea brăţări din mărgele. Modelele şi culorile îmi luau ochii de pe atunci. Doamna respectivă era cu ele la expoziţie şi am rugat - o să mă înveţe şi pe mine să fac. Nu a vrut să îmi arate, probabil pentru că s - a gândit să nu îi fur meseria. Ea îi învăţa pe copii să lucreze că asta facem la astfel de târguri ce ţin până la o lună de zile. Eu am furat meserie pur şi simplu. Am urmărit cu atenţie ce făcea ea", dezvăluie Adriana din începuturile carierei ei de meşter popular.
Creaţie pură
Adriana a furat metoda de a face brăţările din mărgele, începând cu modelele simple. Restul, modelele complicate, de la coliere şi lucrătură pretenţioasă de la brăţări le-a inventat pur şi simplu.
„Am învăţat cum se face modelul simplu iar restul le fac din cap pe coli de matematică şi apoi însăilez bilele pe aţă", ne spune meşterul popular. Secretul ca podoabele să îşi menţină frumuseţea este ca mărgelele să fie din sticlă şi nu din plastic. De ce? Ne-a explicat chiar Adriana.
„Cele din plastic se sparg mai repede, se zgârie. Cele de sticlă se menţin la culoare şi lucesc mult mai tare", ne mărturiseşte meşteşugăriţa. Preţurile variază între trei şi 20 de lei, mici,