Ursii din Brasov nu sunt singuri. Multe orase din Europa s-au umplut de salbaticiuni. Din cauza agriculturii industriale si a taierilor de paduri, tot mai multe animale salbatice migreaza spre zonele citadine. Resturile menajere din tomberoane, bunavointa oamenilor si ocrotirea pe care le-o ofera orasele muta ursii, vulpile si porcii mistreti, dar si zeci de soiuri de pasari, din paduri, pe strazile din Londra si din Berlin
Pornesc la vanatoare de pe turnul rosu al primariei din Berlin. Zeci de ulii se rotesc deasupra centrului orasului, coborand in picaj cu o viteza de 300 km pe ora, pentru a-si insfaca prada, compusa cel mai adesea din porumbei. In ultimul timp, orasele au devenit pentru ulii zone ce le ofera belsug de hrana. Si impreuna cu ei au sosit si alte soiuri de pasari, care s-au adaptat la conditiile de viata ale strazilor cu asfalt.
In cel mai mare oras din Alaska, Anchorage, vara napadesc circa 300 de ursi si 60 de vulpi, pentru a curati tomberoanele de resturi de peste. La fel se intampla si cu ursii de la Brasov, care s-au abonat la cutiile de gunoi de pe frumoasa vale a Racadaului. Prin cartierele din Bombay au aparut leoparzii, iar pe strazile din Berlin circula circa 6000 de porci mistreti. In ce le priveste pe vulpi, ele prefera Londra, pe care au impartit-o in cartiere. Tot acolo, in marile parcuri ale orasului de pe Tamisa, primavara canta peste 1300 de privighetori!
La revedere sat, buna ziua oras! O hotarare pe care animalele salbatice o iau, de la o vreme, in masa! In vreme ce oamenii fac cale intoarsa de la oras la sat. Doua mutatii uriase, pe care zoologii si sociologii le-au constatat abia de curand, cu exceptia pescarusilor, primii care au abandonat zonele litorale pentru a se muta la oras.
Parcurile Londrei s-au umplut de pasari Dar in ultima vreme, occidentul urmareste cu multa atentie existenta citadina