Romanii sunt unii dintre cei mai religiosi si superstitiosi europeni, dar au si unul dintre cele mai mari deficite de cunoastere stiintifica - doar unul din zece romani dispune de o cultura stiintifica consolidata si activa, arata raportul "Stiinta si societate. Interese si perceptii ale publicului privind cercetarea stiintifica si rezultatele cercetarii", lansat, vineri, de Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala din cadrul Universitatii Bucuresti si citat de Mediafax.
Potrivit documentului, in Romania exista unul dintre cele mai inalte niveluri ale credintelor si practicilor religioase, ale increderii in pseudo si para-stiinte, in horoscoape si superstitii, dar si un nivel redus de cultura stiintifica.
In schimb, sondajul a indicat, in tara noastra, un nivel ridicat al atitudinilor pozitive fata de stiinta si fata de dezvoltarile ei (aproximativ unul din doi romani declara sprijin puternic si pragmatic cercetarii stiintifice, chiar daca multe atitudini sunt prea putin bazate pe cunoastere si pe adeziunea in cunostinta de cauza fata de valorile si realizarile stiintifice.
Raportul arata ca aproape 90 la suta din populatia inclusa in studiu nu dispune de cunostinte stiintifice elementare si de un vocabular stiintific activ, nu stie cum este aplicata metoda stiintifica de cercetare si opereaza precar cu probabilitatile. In 2009, indicele de cunoastere stiintifica din Romania se afla sub media europeana.
Documentul citat indica faptul ca cel putin unul din trei romani, prin raspunsurile date la intrebarile puse, probeaza a fi: creationist, geocentrist si cu cunostinte precare de genetica, fizica sau medicina.
42% dintre romani cred ca Soarele se invarte in jurul Pamantului
Chiar daca sunt majoritari cei care raspund ca Pamantul se invarte in jurul Soarelui (52%), 42% dintre cei chestionati au raspuns ca