Doar 1% dintre români au răspuns corect la 13 întrebări de cunoştinţe ştiinţifice. Sursa: SHUTTERSTOCK
România este printre statele europene cu cel mai mare deficit al cunoaşterii ştiinţifice, unul chiar "cronic", arată cercetarea "Publicul şi ştiinţa".
Potrivit acesteia, "aproximativ 80% din populaţia României nu dispune de cunoştinţe ştiinţifice elementare şi de un vocabular ştiinţific activ". Ca atare, în context european, românii sunt mai puţin "alfabetizaţi" din punct de vedere ştiinţific, susţin autorii studiului.
În 2005, România ocupa locul 24 din 29 de ţări europene la acest capitol, potrivit Eurobarometrului special 224, iar tendinţa s-a păstrat şi anul trecut, arată cercetătorii. Concret, în 2005, conaţionalii noştri au răspuns corect, în medie, la 6,6 din lotul de 13 întrebări de cunoştinţe generale, în timp ce la nivelul Uniunii Europene media a fost de 8,2 răspunsuri corecte.
În 2009 însă, media răspunsurilor corecte date de români a fost de 6,5 din 13 şi doar aproximativ o persoană dintr-o sută a răspuns corect la toate cele 13 întrebări de cunoaştere ştiinţifică factuală. În plus, cel puţin unul din trei români are cunoştinţe precare de genetică, fizică sau medicină, subliniază autorii studiului.
Oxigenul şi continentele, prietenii românilor
În plus, majoritatea românilor intervievaţi anul trecut au ştiut să răspundă corect doar la patru întrebări de cunoaştere ştiinţifică. Cercetătorii au fost uimiţi de faptul că pentru 42% dintre români Soarele se învârte în jurul Pământului, chiar dacă sunt majoritari cei care răspund că Pământul se învârte în jurul Soarelui (52%).
În schimb, cel mai mare scor a fost obţinut de români la întrebarea legată de provenienţa oxigenului - 89% au ştiut că este produs de plante -, în timp ce 79% au răspuns corect la întrebarea privind mişcare