Copiii, cu vârste între 9 şi 15 ani, au fost selectaţi să petreacă două săptămâni la Păstrăvăria Brătioara. Ei provin din familiile cele mai afectate de inundaţii, au rezultate foarte bune la învăţătură şi spun cu tărie că nu le este dor de casă.
Ploile le-au distrus casele şi i-au făcut să se teamă de apă. Este vorba despre copiii din localitatea Straja, Suceava, una dintre cele mai afectate de inundaţiile din această vară. Pentru a-i face să uite de drama prin care au trecut şi trec în continuare, autorităţile din Argeş s-au gândit la o soluţie: să-i aducă în judeţul nostru pe câţiva dintre ei. Astfel, primarul comunei Albeştii de Muscel a mers personal în această localitate, a stat de vorbă cu oamenii şi a propus ca 20 dintre micuţi, însoţiţi de două învăţătoare, să fie aduşi la Pensiunea Brătioara.
“Copiii au fost aleşi după gradul de afectare. Provin din familii cu o situaţie materială precară, dar care învaţă foarte bine. S-au bucurat foarte mult că au scăpat de peisajul dezolant de acasă”, spune învăţătoarea Elisaveta Teleagă, de 58 de ani.
Martori la dezastrul apelor
Micuţii, cu vârste cuprinse între 9 şi 15 ani, au găsit în Argeş un refugiu, în care desenează, se joacă şi se recreează în linişte.
Andreea Moldovan are 14 ani şi a fost de două ori martoră a furiei apelor. Prima dată, în 2008 când apele învolburate au măturat totul în calea lor: casă, animale şi tot ce familia ei strânsese cu greu. În urmă cu câteva săptămâni a trecut prin acelaşi şoc, fiind nevoită să-şi părăsească locuinţa doar cu hainele de pe ea.
“Ne-am speriat foarte tare. Când am venit în Argeş şi am văzut că plouă, am crezut că şi aici vine râul mare. Când mă gândesc ce am lăsat în urmă, nu mi-e dor de casă”, spune ea.
Pe terasă, într-un colţ, stă la masă Marta Georgiţă, de 14 ani. Pe foaia din faţa ei pictează, păstrându-şi