Militarii administrează agenţii de turism, ferme agricole, companii din industria mineritului şi întreprinderi care produc arme sportive şi de vânătoare pentru export. Fidel Castro se pregăteşte să-şi lanseze primul volum al memoriilor, într‑un moment în care economia ţării este controlată de armată.
Mai citeşte şi:
VIDEO Profeţiile apocaliptice ale lui Fidel Castro: război nuclear
„Cuba se află într-o situaţie critică. Pot să spun că, după anii 1933 şi 1934, suntem în cea mai grea situaţie pe care a cunoscut-o vreodată ţara noastră", susţinea recent cubanezul Carmelo Mesa Lago, profesor de economie la Universitatea din Pittsburg. Problemele au început la nici un an de la retragerea lui Fidel Castro, după o intervenţie chirurgicală, în 2006. Sistemul economic a început să dea semnale de alarmă, dar fratele fostului preşedinte, Raul Castro, nu a luat măsuri imediate, scrie „Le Figaro".
Astfel că în 2008 ţara a fost pe punctul de a intra în incapacitate de plată, pe fondul scăderii preţului la nichel - principalul produs de export al Cubei - şi a creşterii preţului la produsele importate. Pe fondul discrepanţei tot mai mari dintre importuri şi exporturi, deficitul comercial a atins un nivel record de 11 miliarde de dolari. În faţa acestei situaţii, Guvernul a trebuit să ia măsuri dure, reducând cu 50% volumul importurilor şi pe cel al investiţiilor. De haosul economic a profitat armata care a pus mâna pe sectoarele cele mai profitabile: turismul şi industria mineritului. Fost şef al forţelor militare, Raul Castro a închis ochii la preluarea treptată a frâielor economice de către armată.
Idei de la americani
Implicarea militarilor în activităţi economice este mai veche. Ea a început la scurt timp după căderea URSS. Fără ajutoarele generoase ale fraţilor sovietici, militarii s-au trezit cu tăieri masive de buget şi a trebuit să s