Există un singur produs agricol de care românii nu duc lipsă. Dacă te plimbi prin România vezi câmpuri întregi cu iarbă înaltă, gata să fie cosită. Combinaţi iarba uscată cu peisajul zonelor deluroase, de munte sau de câmpie, cu temperatura caldă a verii şi o şură de lemn păstrată în condiţii decente şi aveţi în faţă o posibilă afacere turistică, un hotel cu fân.
Astfel de hoteluri sunt căutate prin Germania, Austria şi Elveţia în special, dar au început să apară prin cele mai retrase locuri din Europa. Heuhotels („heu” înseamnă fân în germană) oferă turiştilor orăşeni o experienţă cu adevărat unică. Pentru un minim de 8 euro pe noapte, turiştii nu primesc paturi, ci doar paie. Sunt grupaţi câte 60 într-un hambar (sau şură) şi adorm cu sunetele animalelor şi păsărilor din zonă gâdilându-le timpanele.
Turiştii îşi pot aduce proprii saci de dormit sau, în caz că i-au uitat acasă, unele hoteluri le închiriază pe durata şederii lor. Bineînţeles, pentru „pretenţioşi” există şi camere de două persoane cu paturi „normale” echipate cu aşternuturi curate. Având în vedere că unele heuhotels schimbă paiele de două ori pe vară, este oarecum de înţeles de ce unii oaspeţi preferă să nu experimenteze turismul „verde” complet.
Un astfel de hotel cu fân este Herrenhaus Salderatzen situat la aproximativ 100km de Hamburg. Oferă un hambar în care pot fi cazaţi în jur de 40 de persoane. Când NY Times le-a făcut o vizită în 2008, hambarul era decorat cu doi pui de porţelan şi un tablou cu un măgar. Pe atunci preţul era de 14 euro pe noapte şi includea micul dejun. Azi, însă, pe vreme de criză economică, hotelul şi-a permis să mărească preţurile şi să îşi extindă oferta. Acum, preţul minim este de 30 de euro pe noapte, iar hotelul oferă condiţii (şi tarife) speciale pentru alergici.
Herrenhaus Salderatzen poate găzdui şi organiza nunţi, un serviciu care proba