Sunt atat de inteligenti, de comunicativi si de bucurosi de viata, incat ii depasesc in multe privinte pe oameni. In cele mai vechi legende se spune, chiar, ca ar fi fostii locuitori ai Atlantidei, transformati in pesti
Atlantii din apa oceanelor
Istoria delfinilor incepe cu mult inaintea celei umane. Studiul fosilelor a demonstrat ca, in urma cu aproximativ 50 de milioane de ani, un mamifer cu blana putina si un corp prelung a alunecat intr-o laguna tropicala din Marea Tethys, care se intindea din Spania zilelor noastre, pana in Orientul Mijlociu. In timp, acea creatura s-a adaptat la viata marina, pierzandu-si parul si alungindu-si corpul. Narile ei s-au deplasat catre crestetul capului, iar membrele au devenit aripioare inotatoare. Asa arata delfinul in zilele noastre.
Exista insa o teorie despre stramosul delfinului cu mult mai tulburatoare. Se spune ca acesta ar fi fost locuitorul legendarului taram numit Atlantida. Dupa ce insula a disparut in urma unei catastrofe naturale, locuitorii ei nu au avut alta optiune decat sa se adapteze la viata acvatica, oamenii transformandu-se in delfini. Adeptii acestei teorii explica astfel si legatura stransa dintre oameni si delfini.
Indiferent ce alegem sa credem, delfinii reprezinta, in continuare, pentru oamenii de stiinta, o fiinta misterioasa, necunoscuta. Oricine i-a vazut a ramas fascinat de incredibila lor energie, de bucuria vietii pe care o degaja si de inteligenta lor remarcabila. Gingasia si atitudinea parca plina de optimism a acestor fiinte joviale ii fac pe copii sa rada, iar pe adulti - sa redevina copii. Intr-un mod cu totul misterios, delfinii ating cumva profunzimea sufletului omenesc.
Delfinul din oglinda
Dar cat de inteligente sunt oare aceste fiinte? Inteligenta este definita de oamenii de stiinta fie prin capacitatea de a comunica, fie prin constiin