1. Premierul Ungariei, Viktor Orban, a refuzat fara drept de apel conditiile puse de FMI pentru un nou imprumut. Ce motiveaza aceasta atitudine trufasa a vecinilor nostri, in vreme ce Romania sta tot timpul cu capul plecat, in fata organismului international?
- Cotidianul britanic Financial Times compara Ungaria cu un boxer, in relatia cu FMI, in timp ce Romania era asemanata cu un pudel. Vom vedea in viitor cine a avut mai mult succes, pudelul sau boxerul, se amuzau jurnalistii de la FT. Nici noi nu ne putem aventura in previziuni, dar putem medita asupra ceea ce vedem, si anume: la Budapesta, un premier perfect constient de gravitatea crizei economice, care a anuntat de la bun inceput un set de masuri de redresare a economiei pe principii liberale, adica de sprijinire a capitalului autohton, si care a nu a ezitat sa trimita FMI acasa, in momentul in care expertii acestuia au incercat sa-i modifice programul; la Bucuresti, un guvern care se declara de dreapta, dar ia masuri de stanga, care sustine declarativ cota unica, dar tanjeste in secret dupa impozitarea progresiva, un guvern lipsit de o filozofie economica proprie, care nu pare sa priceapa ca Romania are nevoie de un sector privat puternic, pentru a putea plati pensiile si salariile bugetarilor si, pentru ca nu pricepe acest lucru, se agata de banii de la FMI, ca inecatul de pai.
Potrivit presei ungare, Viktor Orban a rupt relatiile cu FMI, in momentul in care acesta a exprimat nemultumiri cu privire la suprataxa impusa bancilor. De altfel, domnul Orban a declarat si la Tusnad, ca bancile care prospera de pe urma economiei nationale si au fost sprijinite de contribuabil in momentul culminant al crizei, trebuie sa intoarca acum contribuabilului acest ajutor si sa ajute la redresarea finantelor publice. Mai mult, premierul ungar a anuntat ca intentioneaza sa introduca si in Ungaria cota unica si