Jumatate din rezervele mondiale de litiu, un metal utilizat in fabricarea bateriilor pentru masinile electrice, se crede ca se gasesc in desertul de sare, Salar de Uyuni.
Stand in mijlocul celui mai mare desert de sare, Salar de Uyuni, primul cuvant care iti vine in minte este "nimic". Cat de departe vezi cu ochii, nimic... Nici un tufis sau vreun copac, nici un deal sau vreo vale, doar o suprafata imensa alba, informeaza The Guardian.
Acest tinut de sare din Bolivia are o clima dura si un peisaj straniu. De la incasi pana in epoca noastra omul a lasat foarte putine urme aici, poate chiar deloc.
Dar totul este pe cale de a se schimba. Daca sapi putin gasesti saramura, bogata in depozite de litiu, cel mai usor metal.
Asa cum inventia anvelopei a transformat in secolul 19 cauciucul intr-o resursa foarte pretioasa, tot asa orientarea lumii spre sursele de energie ecologice va face ca litiul sa devina noua resursa importanta in secolul 21. Ani la rand, cantitati mici au fost folosite in fabricarea laptopurilor sau altor aparate, dar se pare ca acum este de asteptat a fi folosit in fabricarea bateriilor pentru masinile electrice, care, spun producatorii si oficialii guvernamentali, va inlocui, sau va trebui sa inlocuiasca petrolul si celelalte autovehicule diesel.
Pentru Bolivia este o veste foarte buna. Se crede ca aceasta detine 5,4 milioane tone de litiu, jumatate din depozitele mondiale. "Litiul este foarte important pentru noi si pentru lume, a spus Luis Alberto Echazu, ministrul mineritului si metalurgiei din Bolivia. "Speram sa extragem 1.200 tone anul urmator si asta este doar inceputul. La capacitate maxima vom putea extrage de 10 - 15 ori mai mult."
Patru puturi au fost sapate in Salar de Uyuni si o fabrica de prelucrare este in constructie in apropierea satului Rio Grande, aflat la marginea