Dotare. Andrei T. nu pleacă la strâns de afine fără "pieptene", o ustensilă care-l scuteşte de oboseala culesului bob cu bob Soluţie. Maria D. vinde la piaţă o parte din afinele culese, ca să aibă ce pune de mâncare pe masăOamenii trudesc cât e ziua de lungă pe munţi în căutarea fructelor de pădure şi a ciupercilor pe care le vând apoi la centrele de colectare şi în pieţe. Unii dintre ei s-au mutat cu căţel şi purcel în natură pe timpul verii, doar-doar o să mai economisească nişte bani cu întreţinerea la bloc. Aşa se face că, în fiecare dimineaţă, din vară şi până în toamnă, foştii mineri urcă în munţii Parâng, Retezat şi Vâlcan la cules de afine, zmeură şi ciuperci, pe care apoi le vând la centrele de colectare.
Primesc 30-40 de lei pentru o zi de lucru, parcurgând zeci de kilometri pe jos pe munte, dar ei zic că sunt mulţumiţi. Au cu ce să trăiască şi să pună şi deoparte pentru la iarnă . "Este greu, dar în Valea Jiului alte locuri de muncă nu sunt. Câştigăm cam 40 de lei pentru o zi de muncă. Ne trezim la cinci dimineaţa şi plecăm la afine. Seara venim din munţi şi facem un ban. Muncim cum ştim noi, pentru că nimeni nu ne ajută şi am muri de foame", ne-a spus Andrei T., unul dintre afinari. Criza i-a lovit şi pe ei, iar în acest an nu-şi mai permit să facă în fiecare zi drumul de acasă şi până în vârf de munte. Drept urmare, mulţi s-au scos de la întreţinere şi stau cât e vara de lungă la corturi. "Cu criza asta nu mai au oamenii bani. Ne-am mutat temporar şi stăm toată vara aici. Stăm şi pe toamnă la cules de ciuperci şi afine, până când dă frigul peste noi", ne-a spus Maria D.
Dotare. Andrei T. nu pleacă la strâns de afine fără "pieptene", o ustensilă care-l scuteşte de oboseala culesului bob cu bob Soluţie. Maria D. vinde la piaţă o parte din afinele culese, ca să aibă ce pune de mâncare pe masăOamenii trudesc cât e ziua de lungă pe munţ