Intr-un sat de langa Brasov va asteapta o Doamna cu suflet mare si o casa ca in povesti
Doriti sa vedeti cum e sa te intorci la radacini, dupa o perioada lunga de timp petrecuta in strainatate? Atunci vizitati, de exemplu, casa cu nr. 441, de pe strada Mihai Viteazul, din comuna Harman, judetul Brasov. Aici se simte o adevarata efervescenta creatoare, in spatele careia se afla o mama a trei copii, originara din Brasov si care, dupa 19 ani traiti in Germania si in Sua, s-a hotarat sa cumpere o casa saseasca in Honigberg, cum se numeste Harmanul in germana. A pastrat fatada spre strada asa cum era, dar cand intri in curte ai impresia ca te afli pe un teren de sport: un spatiu mare si luminos. Dependintele au fost modernizate cu mult gust si imbie la relaxare. Si cand mai pui ca in incinta curtii s-a amenajat si o piscina, parca nu-ti mai vine sa pleci pana nu te-ai racorit putin, in aceste zile toride de vara.
Initiativa ii apartine Marcelei Cosnean si este un indemn in vederea salvarii de la ruinare totala a vechilor case trainice, construite de-a lungul secolelor de sasii transilvaneni, in nenumarate localitati din Ardeal. In Harman, de pilda, toate casele sunt intretinute sau se afla in renovare, ca si impunatoarea biserica-cetate, una dintre cele mai mari din Transilvania, cu ziduri inalte de 12 metri. Turnul bisericii - cel mai inalt dintre turnurile bisericilor rurale din Tara Barsei - este inconjurat de schele si se lucreaza la restaurarea lui. (In Tara Barsei sunt peste 200 de biserici-cetati construite de sasi.)
Dar sa revenim la gazda noastra. Marcela Cosnean si-a inceput cariera la Brasov, ca invatatoare, apoi in Germania, unde s-a specializat in arta designului si s-a preocupat creativ de muzica si arte. Pe langa acestea, a crescut trei copii, lucru care o califica pentru sarcina pe care si-a propus-o in Harman. In aceasta casa urmeaza