In general, mierea de albine este un amestec din mai multe tipuri de miere care sunt realizate conform unor norme tehnologice, in conditii de siguranta. Rezulta o miere standardizata cu aroma si gust placut si proprietati constante.
Mierea contine peste 400 de substante organice. In principal apa si zaharuri (fructoza, glucoza, maltoza, zaharoza), precum si vitamine, (in principal complexul B si, in cantitati mai mici, vitaminele C, A, D si K), minerale (potasiu, calciu, magneziu, fosfor, la care se adauga cantitati mici de seleniu, crom si iod), enzime care, toate dau valoarea incredibila a acesteia.
In fiecare regiune geografica se pot produce unul sau mai multe tipuri de miere in functie de vegetatia locala, miere care intra in categoria "miere dintr-un singur tip de floare", cu gust, culoare si aroma specifica, scrie Bee Honey . Exista miere de eucalipt, miere de flori de avogado, miere de flori de portocal, miere de lavanda sau miere de flori de piersica si inca multe altele, in functie de clima si regiune.
Aproape totul despre albine si mierea de albine (I)
Mierea "dintr-o floare" este in 95% preparata dintr-un singur tip de polen, diferenta fiind polen din alte tipuri de flori, ceea ce da amprenta geografica a mierii respective, dupa care specialistii pot identifica locul in care s-a aflat stupina.
In Romania nu exista foarte multe tipuri de miere mono-flore. Si oricum cantitatile de miere "dintr-o floare" sunt, in general, reduse. Cele mai raspandite tipuri de miere mono-flora sunt: mierea de rapita, mierea de salcam, de tei si de trifoi.
Principalelor tipuri de miere
Mierea de tei are aroma placuta si pregnanta. Are efecte calmante si este un bun somnifer. Mierea de floarea-soarelui este cea mai putin aromata, este densa si un excelent tonic psihic si general, stimuland imunit