Furturile din locuinţe au înregistrat o creştere cu peste 2,5% în primul semestru din 2010, faţă de perioada similară a anului trecut. Statistica poliţiei arată că, în fiecare zi din 2010, s-au spart aproximativ zece locuinţe. Hoţii caută casele cu termopane, aranjamente florale şi aer condiţionat.
Spărgătorii aleg, în general, apartamentele situate la etajele inferioare ale blocurilor şi cele de la ultimele niveluri, care pot fi escaladate mai uşor.
Mai citeşte şi:
Doi tineri au reuşit să fure din casa unei femei 55.000 de euro (VIDEO)
De obicei, le aleg pe cele care au geamuri termopan, fără gratii, care, potrivit poliţiştilor, pot fi deschise din exterior fără prea mult efort. Aranjamentele florale şi sistemele de aer condiţionat le oferă hoţilor informaţia că locatarii sunt persoane cu bun-gust şi, probabil, cu o situaţie financiară bună. Chiar şi vilele, dacă nu au sisteme de alarmă, ajung pradă şpringarilor.
Organizaţi şi meticuloşi
Poliţiştii spun că, de obicei, pungaşii acţionează în grupuri de câte trei-patru persoane. Fiecare are rolul său bine stabilit: unul stă la pândă, în faţa blocului, altul la ieşirea din spate, dacă aceasta există, iar unul sau doi intră în locuinţă, de unde fură doar lucrurile mici, de valoare. „Acum nu se mai fură televizoare sau alte obiecte mari, pentru că sunt greu de cărat şi de ascuns. Hoţii caută bani şi bijuterii", a explicat comisarul-şef Adrian Stălinescu, şeful serviciului Furturi din locuinţe din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale a IGPR. De obicei, spărgătorii pierd câteva zile stând la pândă.
Fără să ştie proprietarul, infractorii îl urmăresc pas cu pas. Ştiu totul despre el: când pleacă la serviciu, când se întoarce, câte persoane stau în locuinţa respectivă, de când nu şi-a mai ridicat corespondenţa sau dacă are câine. De multe ori sună la uşă sau la poartă, iar